TOP

Les xarxes socials i els blocs.

Una vegada ens hem endinsat dins el concepte de la web 2.0, em començat a treballar alguns aspectes que ens poden ajudar din la nostra tasca "docent 2.0": les xarxes socials i els blocs.

Quant a les xarxes socials hem vist com aquestes poden emprar-se dins el món educatiu, i se'ns han presentat un ventall d'exemples que potser ens poder obrir la inspiració per a la seva aplicació dins la tasca docent, i no només com element dirigit a l'alumnat, sinó també als pares o a la resta de l'escola. Així, els usos que poden donar-se són molts: com a eina de notícies (que a més poden ser comentades), utilitat com a repositori de recursos que ofereix el professor davant un determinat tema, com a eina de comunicació i discussió (per exemple debats), o també com a eina per publicar, lliurar o compartir treballs.

Per veure com funciona una xarxa social ens hem afegit a un subgrup de la xarxa grou.ps, i una vegada haver estat admesos hem pogut "trastetjar" un poc amb les possibilitats que ens ofereix.

Sens dubte, aquest tema m'ha resultat tremendament útil, ja que fins ara no havia pogut observar que les xarxes socials poden ser emprades com a eina educativa. Per exemple, m'ha sorprés l'existència d'algun grup creat a Facebook dedicat a la crítica literària i gestionat pels alumnes (supervisat, però, pels professors) [el grup es diu bibliofam, i el perfil és públic al Facebook]

Quan als blocs, la nostra experiència es veu plasmada en aquest bloc o diari de treball. Després d'una introducció al món dels blocs i del que podem fer amb ells a nivell docent, hem creat un [crec que no hi ha una millor manera de saber com funciona un bloc que aquesta!] Sens dubte els blocs poden ser un recurs molt bo per l'aula [però un recurs, no ho oblidem!]. Ens permeten ser també una eina de comunicació i  d'oferiment de recursos, ja sigui per l'alumnat o per la resta de la comunitat educativa. A més, si el bloc no és d'accés restringit, pot servir també per a aquells que tinguin interès en el que es tracta. Personalment, i des de fa uns anys, ja he incorporat a la meva feina docent l'ús del bloc (podeu veure'l a l'adreça http://religioiesllucmajor.blogspot.com), i l'experiència ha estat tremendament satisfactòria.


Sens dubte, tant les xarxes socials, com els blocs són dues eines que defineixen molt bé l'objectiu de la web 2.0: el lector ara ja pot interactuar, i per tant passa més bé a ser creador.